Total ve Parsiyel Protezler(Damak)

Total protezler günümüzde kullanılmaya devam etmektedir.

Yirminci yüzyılda oldukça popüler bir tedavi olan tam ve bölümlü protezler günümüzde hala en çok yapılan tedavilerdendir. Gelişen implant üstü protezlere rağmen kullanımı kısmen azalsa da , implantın yapılamayacağı vakalarda, daha hızlı bir çözüm olmasından dolayı ve de daha az maliyetli olduğu için hala kullanılmaktadır.

  Hastanın ağzından alınan kalıba göre yapılan, doku ile uyumlu malzeme kullanılan , tam ve bölümlü protezler dişsiz hastalar için en iyi tedavilerden biridir.

  Günümüzde implant destekli hareketli protezler de yapılmaya başlanılmıştır. Bu protezler özellikle alt çenedeki tutuculuk problemini çözebilmektedir

Tam protezlerde , genellikle aşınma özelliği olduğu için akrilik dişler tercih edilmektedir. Estetik görünümün ciddi önem taşıdığı hastalarda sadece ön bölgedeki dişlere porselen dişler kullanılabilmektedir.Tüm dişlerin porselen yapılması ağızda oluşan kuvvetlerin direk çene kemiğine iletilmesine neden olmaktadır. Bu da çene kemiğinde erimeye neden olmaktadır.

  Tam ve bölümlü protezler her yemekten sonra temizlenmeli ve gece yatmadan muhakkak çıkarıp, suda bekletilmelidir.

  Bazen hiç dişi olmayan ve protez de kullanmayan hastalara denk gelmekteyiz. Bu hastalar yemek yiyebildiklerini iddia etmektedirler. Protezsiz yemek yemek hastaların gıdaları büyük lokmalar halinde yutmalarına neden olmaktadır. Bunun sonucunda sindirim sisteminin geri kalan kısmına düşen yük artmaktadır ve bu da hastalıklara neden olabilmektedir. Protez kullanmayan hastalarda çene eklemlerinde problemler ve ayrıca hastalarda çene kemiğinde rezorpsiyon yani erime izlenmektedir.

Çiğneme esnasında oluşan kuvvetler protezden çene kemiğine iletilerek burada rezorpsiyonu engellemektedirler.

Protezleri ilk taktığımızdan itibaren en az bir aylık bir alışma süresi gerekmektedir.

Protezi hastamıza teslim ettikten sonra bir gün boyunca çıkarmamasını istiyoruz ve yara yapan yerleri kazıyoruz. Yara yapma durumu bir hafta kadar sürmektedir.

Yeni çekim yapılmış hastaların kemiğinin tam bir düzene girmesi bir seneyi aşmaktadır.O nedenle bir süre sonunda protezin uyumu bozulmaya başlamaktadır. Bu hastalarımızdan protezleriyleriyle birlikte bir ölçü alıp protezlerine besleme yapılarak, protezin uyumunu ve tutuculuğunu tekrar sağlayabilmekteyiz.

Protez dişlerinizi birkaç hafta takmamanız durumunda protezi ağıza oturtmakta sıkıntılar çekebilirsiniz. O nedenle protez kullanan hastalar muhakkak protezlerini düzenli olarak kullanmalıdır