0-12 yaş aralığındaki çocukların ağız ve diş sağlığını kapsayan tüm uygulamaları içermektedir.
Çocuklara elbetteki yetişkinlere olan yaklaşımdan daha farklı davranmak ve daha sabırlı olmak, hem çocuğa ağız hijyeni kazandırmak hem de diş hekimliği tedavlerini sevmesi için büyük önem taşımaktadır.
Yapılan tedaviler nelerdir:
- Diş çekimi
- Diş çürümelerinden koruyucu uygulamalar; Flor jeller ve Fissür örtücüler
- Diş travmalarının tedavisi
- Kanal tedavileri ve ampütasyonlar
- Kötü ağız alışkanlıklarını (Parmak emme, tırnak yeme, dudak Isırma vb.) kırmaya yönelik tedaviler
- Süt ve genç sürekli dişlere dolgu tedavileri
- Yer Tutucular
- Ortodontik apereyler
Süt Dişleri önemli değil mi?
Süt dişleri 6 aylıkken çıkmaya başlar ve 12 yaşına kadar kısım kısım dökülerek yerlerini daimi dişlere bırakırlar.
Süt dişlerindeki kayıplar eğer yerlerine yer tutucu bir aparey yapılmazsa, oluşabilecek yer darlıklarında dişlerde çapraşıklık ve hatta gömülülük durumu ortaya çıkabilmektedir.
Oluşan çürükler yine yer kaybı ve dişlerde ağrı sonucu yetersiz beslenmeye neden olabilir.
Süt dişinde oluşan enfeksiyon altta bulunan daimi dişi etkileyerek, daimi dişinde zarar görmesine neden olabilir.
Süt dişlerinin çürümesi ne manaya gelir?
Süt dişlerindeki çürümeler, çocuğun yetişkinlik çağında da dişleriyle ilgili sıkıntı yaşayabileceğinin işareti olabilir.
Yeterli fırçalamama, şeker ağırlıklı beslenme, genetiksel faktörler dişlerin çürümesine neden olabilmektedir.
Çocuğumun dişlerini ne zaman fırçalamalıyız?
Çocuğun ilk dişinin sürmesiyle(6. Ayda) birlikte bir gazlı bezle veya parmak fırçalarıyla, macunsuz en azından günde iki defa fırçalanması önerilmektedir. Daha sonrasında çocuk fırçalarıyla 6 yaşına kadar çok az macunla , 6 yaşından sonra ise normal diş macunlarıyla fırçalanmalıdır.
Fırçalama işlemi çocuk yeterli fırçalama kabiliyetine ulaşıncaya kadar ebeveynler yapmalıdır.Bu da 9 yaşını bulabilmektedir.
Çocuğumu ne zaman diş hekimine götürmeliyim?
Çocuğun korkmamasını ve diş hekimine alışmasını sağlamak için, sadece tanıştırma amaçlı bir muayene olması hem çocuğun aletleri tanıması açısından hem de korkmaması için önem taşımaktadır. Ağrı olduğunda gelinmesi çocuğa yapılacak tedavileri zora sokmaktadır ve diş hekimi fobisi oluşturabilmektedir.
Yer tutucu nedir? Gerekli midir?
Yer tutucu erken yaşta çekilen dişlerin, kapladığı yeri kaybetmemesi açısından kritik önem taşımaktadır. Her zaman gerekli olmayabilir. Bunun için en detaylı bilgiyi doktorunuz verecektir.
Çocuğum tedavi yaptırmıyor ne yapılabilir?
Çocuğa yeterli zamanı ayırmak ve tedaviyi anlatmak çok önemlidir. Çeşitli ikna yöntemleri hekim tarafından uygulanabilir. Buna rağmen aşırı derece korkan çocuklara genel anestezi altında tedavi önerilmektedir. Uyumlu ama korkan çocuklarda sedasyon da yapılabilmektedir.
Florür zararlı mıdır? Uygulatalım mı?
Basının ve sosyal medyalarda yanlış bilgilendirme sonucu, florüre karşı zararlı olduğu yönünde yanlış düşünceler oluşmuştur. Kararında flor uygulamaları dişlerin çürümesini engellediği gibi, su ve besinlerle alınan flor da vücut için gerekli bir mineraldir.
Flor uygulamaları dişlerin çürümesini önlemesinin yanıda, başlamış çürüğüde durdurma etkisi bulunmaktadır.
Kaç yaşından itibaren florürlü macunlara başlamalıyız?
2-6 yaş arasında fırçaya sürüntü şeklinde yani az miktarda, 6 yaşından sonra ise normal diş macunlarıyla bezelye tanesi kadar uygulanabilmektedir. Bu süreçte elbetteki çocuğun macunu olabildiğince yutmamasına dikkat edilmelidir.
Okulda ve ya kliniklerde uygulanan florür uygulamaları: