Genellikle ufak bir cerrahi işlem ve kısa bir sürede yerleştirilen implantların en önemli aşaması, üstüne yapılacak dişlerdir. İmplant cerrahisi gibi kısa sürmez ve sabır isteyen bir işlemdir.
Hastalar biz hekimlerden implant değil diş isterler ve bunu sağlamak biz hekimlere düşer.
İmplant üstü protezlerin pek çok çeşidi vardır. Genel olarak sabit ve hareketli sistemler olarak iki katagoriye ayrılmaktadırlar.
Sabit Sistemler
- Simante sistemler
- Vidalı sistemler
- Hibrit sistemler
Hareketli(Takıp çıkarılabilen) Sistemler
- Ball atacman tutuculu protezler
- Locater tutuculu protezler
- Barlı Protezler
Ve daha bir sürü çeşitleri bulunmaktadır ve diş hekimliği teknolojisin gelişmesiyle daha da çeşitlenip artmaktadır.
Hangi tedavinin sizin için uygun olduğuna doktorunuz karar verecektir.
Protez tercihine karar verirken baktığımız hususlar;
- Hastanın kemik kaybı durumu
- Ağız hijyenini sağlayabilme yeteneği ve alışkanlığı
- Ekonomik boyut
- Hastanın estetik ve fonksiyonel beklentisi
Tüm bu maddeler göz önüne alarak yapılmaktadır.
Ağız hijyenini sağlayabileceğine emin olamadığımız hastalarda hareketli, hastanın gün içerisinde takıp çıkartabileceği, çıkarıp gerekli temizliği yapabileceği protezleri önermekte ve uygulamaktayız.
İmplant ve üstüne yapılan protezler ucuz sistemler değillerdir ve yapılması çok zahmetli ve komplike işlemler olduğu için hem emeğin hem de maddiyatın boşa gitmemesi amaçlı en doğru tercih yapılmalıdır.
Yeterli kemiğin bulunmadığı durumlarda kemik artırım işlemleri yapılmaktadır. Bu hem süre olarak hem de maddi olarak bir yük yaratmaktadır. Bu durumdan kaçınılma amaçlı; çeşitli implant yerleştirme teknikleriyle, daha az implantla ve kemik eklemeye gerek kalmadan çözümler sunulabilmektedir.
Alt çeneye yapılan bar tutuculu implant üstü protez tam dişsiz hastalarda hayat konforunu ciddi manada iyileştirebilir
Bar ve lacaterlı protezlerde ağızda erkek parça sabit olarak kalmaktadır. Protezin takılacağı zaman protezin içindeki dişi parçaya oturtularak tutuculuk sağlanabilmektedir. Özellikle damak kullanan hastalarda ön bölgeye yerleştirilecek iki ya da üç implant ile alt çenedeki en büyük problem olan tutuculuk problemi giderilmiş olunmaktadır ve konuşma, yemek yeme fonksiyonları daha rahat gerçekleştirilmektedir. Elbetti ağız içerisine yapılan sabit protezlerden daha az maliyetli ve bakımı da daha kolay olmaktadır
Locater tutuculu proteze bir örnek
İmplant üstü protezlerin ömrünü hastanın ağız hijyeni, sigara içmesi, sistemik hastalıklar, yapılan protezin doğruluğu etkilemektedir.