Diş eti rahatsızlıkları diş hekimliğinde gingivitis ve periodontitis olarak ikiye ayrılmaktadır.
Diş eti rahatsızlıklarının en büyük belirtisi diş fırçalarken, yemek yerken oluşan kanamadır. İleri vakalarda dişte sallanma ve uzama görülmektedir
Gingivitis kişinin genellikle dişlerini düzensiz olarak fırçalaması ya da hiç fırçalamaması sonucunda görülen, yemek yerken, diş fırçalarken, ya da durduk yere ağıza kan tadı gelmesi ile belirti göstermektedir. Tüm bunların yanında en can sıkıcı kısmı ağızda koku hissedilmesidir. Tedavisi oldukça basit olmasına rağmen düzenli ağız bakımı yapılmadığında tekrarlayıp şiddetlenebilmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda periodontitis’e neden olmaktadır.
Diş eti rahatsızlığı sinsi ilerleyen bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Tedavinin ihmal edilmesi sadece ağız sağlığını değil vücut sağlığınıda etkileyebilmektedir.
Periodontitis ciddi bir diş eti rahatsızlığıdır. Gingivitis’in tedavi edilmemesi sonucu ya da bağımsız olarakta oluşabilmektedir. Belirteleri arasında diş etinde sürekli bir ağrıma, ağızda ciddi koku, diş etlerinde çekilme, dişlerde sallanma ve dişlerde yer değiştirme olarak gözlenebilmektedir.
Tedavisi gingivitis’ e göre daha komplike, düzenli kontrol ve çok iyi ağız bakımı gerekmektedir.
Diş eti rahatsızlığının başlangıcı basit bir diş fırçalamayla giderilebilirken. Fırçalanmayan dişte oluşan plak diş taşına dönüşmekte ve ilerleyerek dişte, diş eti rahatsızlığı ve ağız kokusu oluşturmaktadır.
Diş eti çekilmeleri dişin durumuna göre sadece basit bir taşı temizliğiyle de düzelebilir, ufak diş eti cerrahileri de gerekebilir. Bunun kararını hekiminiz vermektedir.