Bonding uygulaması diğer estetik uygulamalara göre daha kısa sürede yapılan ve daha az maliyetli bir kozmetik bir uygulamadır. Kırık olan ya da renklenmiş dişlerin görünümünü iyileştirmede, dişler arasındaki boşlukların kapatılmasında, dişlerin şekil ve renklerinin değiştirilmesinde kullanılır. Genellikle tek seansta bitirilebilen bir işlemdir.
Gelişen dolgu teknolojisiyle artık çok daha dayanıklı ve estetik restorasyonlar yapılmaktadır. Amalgam(Siyah, civa içerikli dolgular) dolgular günümüzde yerini ışınla sertleşen kompozit dolgulara bırakmıştır. Günümüzde çoğu özel klinikte kısıtlı vakalarda kullanılmasına rağmen, devlet hastanelerinde çok sık olarak kullanılmaktadır. Bu dolgular içerlerinde yoğun miktarda civa içerdikleri için vücut için zararlı olabilmektedir ama esas zararı sökülürken hem vücuda, hem de doğaya vermektedir.
Amalgam dolgular günümüzde çok nadir kullanılmaktadır.
Estetik beklentilerin ciddi derecede artıığı günümüzde, bonding işlemi genellikle tek seansta yapılabilen, laminate ve kaplama gibi tedavilerden çok daha uygun ve kısa sürdüğü için tercih edilmektedir. Ayrıca tamir edilmeleri de oldukça kolaydır.
Bonding işlemiyle pek çok estetik sorunu çözebilmekteyiz. Bunlar :
- İki diş arasındaki açıklıkların kapatılmasında
- Dişlerde doğuştan olan renklenmelerin giderilmesinde
- Dişlerdeki yapısal bozuklukların giderilmesinde
- Kırık dişlerdeki deformitenin giderilmesinde
- Sarı renkli, doğuştan veya sonradan oluşan lekelenmelerin örtülmesinde kullanılmaktadır.
Bonding işlemiyle sadece bir seansta çok daha güzel dişlere sahip olabilirsiniz.
Travma sonucu oluşmuş kırıkların tamirinde
Dişler arası boşlukların giderilmesinde
Dişlerdeki doğuştan veya sonradan oluşan lekelerin giderilmesinde
Bu işlemi uygulamadan önce diş etleriniz oldukça sağlıklı olmalıdır. Bizler sağlıklı olmayan diş etlerine bu işlemleri yapmamaktayız. Sağlıksız diş eti, restorasyonu yaparken kanamaya ve bu da dolgunun tutuculuğunda ve renginde bozulmalar oluşturmaktadır.
Restorasyon sonrasında özellikle ön taraftaki dişlerle ısırma ve koparma işlemi yapmamaya dikkat edilmesi gerektedir. Bonding işleminde genellikle dişin sadece tek bir yüzeyine dolgu yapıştırıldığından, gelecek kuvvetlere karşı dirençsiz olacaklardır.
Yapıalacak restorasyonların ömrünü, dişleri düzenli olarak fırçalamak, kırıcı kuvvetlerden kaçınmak, sigara içmiyor olmak, belirliyici olacaktır.
Sürekli düşen dolgular, dolgunun yapıştığı yüzeyin yetersiz olduğunu gösterebilir. Genellikle bu tip vakalarda kaplama tercih etmekteyiz.
Özellikle sigaradan kaçınmak ve dişleri düzenli fırçalamak yapılan dolguyla diş arasındaki sızıntıyı önleyerek hem renk bozukluğunun hem de çürüğün önüne geçmektedir.